Tips BERSALIN waktu PKP & LOCKDOWN

Sis nak share beberapa..
TIPS BERSALIN WAKTU LOCK DOWN

Syukur dapat berpantang time lockdown. Tapi sebelum warded, mesti buat beberapa persiapan.

Sis nak share beberapa TIPS BERSALIN WAKTU LOCK DOWN

Syukur dapat berpantang time lockdown. Tapi sebelum warded, mesti buat beberapa persiapan. 

1. BUAT LIST SENARAI KEPERLUAN 

Kalau ada barang yang tertinggal, nak hantar pape pun susah, sume kene bagi kat guard.

Jadi buat list awal awal supaya tak tertinggal barang keperluan waktu bersalin.

Contohnya keperluan pakaian ibu, bayi, makanan dan sebagainya

2. MINTAK AMPUN MINTA MAAP 

Slama warded, slama itulah takleh jumpa suami. Suami pun tak bley teman atau melawad masa kat spital (depend management kalau private hosp)

Jadi sebelum warded, ciumlah tangan suami, mohon ampun dan maaf terlebih dahulu dan mohon doakan agar dipermudahkan waktu bersalin nnti. Moga berjumpa selepas discaj dengan si comel.

3.SESIAP BAWAK KUDAPAN 

Makanan pun tak bley main order lpas kul lapan malam.

Jadi standby sesiap kudapan macam roti, biskut, serunding dan 3 in 1 (cafe, kedai runcit spital pun tak available Lepas 8 malam.)

4. BAWAK SEKOTAK MASK PAKAI BUANG 

Kene pakai mask sepanjang masa, skang ni lagi kene pakai double– bawaklah 1 kotak senang.  jangan recycle tau.

5. KUATKAN SEMANGAT 

Suami dibenarkan masuk hanya bila nak azankan bayi (gov).

Jadi kuatkan semangat dan hati, mental dan fizikal bahawa kali ni kemungkinan besar suami takde di sisi.

6. JAGA SOP 

Cuci tangan, jarakkan sosial, dan pakai sanitizer selalu. Banyakkan zikir. Jadi takk perlu meriah sangat menyembang melawat ngan org sebelah menyebelah. Limitkan bergaul dengan orang sekeliling.

7. BUNGKUSAN RINDU 

Jika ada barang yang nak dipesan pada suami, hanya boleh dibagi melalui BUNGKUSAN RINDU. Jadi sesiaplah beli toti beg extra/ beg plastik besar supaya senang en suami nak isi barang kalau ada yang tertinggal. Tinggal tulis nama dan wad, dan no katil.

8. JAGA DIRI

Perlu menjalani swab test sebelum warded. Jadi kalau dah rasa sakit, cecepatlah ke spital.

9.BAWA BAHAN BACAAN RINGAN 

Bacaan santai (takdelah asik ngadap fon je)

10. SIAPKAN LAUK PANTANG SEBELUM KE WAD

Susun makanan dalam peti ais khasnya untuk makanan di awal awal pantang. Sebaiknya siapkan untuk seminggu. Contohnya rencah utama, sayur potong dan perapan lauk pauk.

Di awal berpantang, kebanyakan ibu masih lemah. Tak perlulah serabut nak pk apa yang nak dimakan dan tak elok berlama lama didapur.

Paling senang, stenbai je LAUK PANTANG SIHAT Foodzyla Brand . Senang sedap dan sihat

Hehe..

korang ada tambahan lain tak untuk tips bersalin time lock down ni? 


So dah standby nak order lauk pantang, meh order, tekan poster kat bawah ni :